Back to Top

Latest News

Datuk Badlisham (tiga dari kanan) bergambar kenangan bersama penyelia Maahad Darul Hasyimie*  

Bookmark and Share

MALAYSIA AIRPORTS SUMBANG RM5,000 BANTU RINGANKAN BEBAN PELAJAR DAN PENGAJAR MAAHAD DARUL HASYIMIE

27 March 2017

MALAYSIA AIRPORTS SUMBANG RM5,000 BANTU RINGANKAN BEBAN PELAJAR DAN PENGAJAR MAAHAD DARUL HASYIMIE

 

Datuk Badlisham (tiga dari kanan) bergambar kenangan bersama penyelia Maahad Darul Hasyimie*

ALOR SETAR – Sempena lawatan kerja Datuk Badlisham Ghazali, Pengarah Urusan Malaysia Airports ke Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim (LTSAH), Alor Setar,  beliau sempat berkunjung ke Maahad Darul Hasyimie yang terletak berhampiran dengan lapangan terbang tersebut bagi menyampaikan bantuan sumbangan zakat berjumlah RM5,000 bagi meringankan beban yang ditanggung oleh maahad tersebut.

Kunjungan seumpama ini adalah sebahagian daripada program tanggungjawab sosial korporat Malaysia Airports yang dirangka khusus untuk membantu dan meringankan beban komuniti setempat termasuk golongan yang kurang bernasib baik terutamanya di sekitar kawasan di mana syarikat beroperasi.

Pada tahun ini maahad tersebut menempatkan lebih daripada 30 orang pelajar serta tiga tenaga pengajar tetap dan telah beroperasi selama lebih daripada empat tahun. Selain daripada bergantung kepada sumbangan awam, maahad tersebut secara berterusan juga turut mengadakan pelbagai aktiviti pengumpulan dana seperti program pemantapan sahsiah dan rohani - Kem Aulad Cinta Nabi, majlis maulid mingguan, majlis pengajian muslimat bulanan, majlis qiamullai dan pelbagai lagi.

Sumbangan tersebut telah disampaikan kepada Nik Abdul Aziz Hashim yang merupakan pengerusi kepada maahad tersebut. Turut hadir adalah Pengurus Besar Malaysia Airports Sdn Bhd, Suhaimi Abdul Mubin dan Pengurus LTSAH, Puteh Ramli.

Badlisham berkata, “Sumbangan ini adalah sebagai tanda keprihatinan kami sebagai sebuah entiti korporat dan juga merupakan sebahagian daripada inisiatif tanggungjawab sosial korporat kami kepada komuniti di mana kami beroperasi. Diharapkan sumbangan ini mampu menyuntik semangat kepada seluruh tenaga pengajar dan pelajar-pelajar maahad ini khususnya untuk meneruskan aktiviti pengajian mereka dan sekaligus membuahkan keputusan yang terbaik.”

Kunjungan Badlisham ke LTSAH adalah sambungan bagi gerak kerja beliau mengunjungi semua lapangan terbang di bawah kendalian Malaysia Airports di seluruh negara.

Badlisham turut berkesempatan meluangkan lebih tiga jam bersama wargakerja Malaysia Airports di LTSAH untuk satu sesi dialog membincangkan hala tuju syarikat dan berdialog secara langsung bersama beliau selaku Pengarah Urusan Malaysia Airports.

Di sesi itu juga, Badlisham turut menyampaikan penghargaan kepada lima orang warga kerja LTSAH yang terpilih di atas dedikasi, komitmen dan prestasi  kerja cemerlang sepanjang perkhidmatan mereka di lapangan terbang tersebut bagi tahun 2016.

Sempena dengan sambutan ulang tahun ke-25 Malaysia Airports pada tahun ini, pelbagai inisiatif telah dijalankan untuk meningkatkan kualiti perkhidmatan dan menjamin pengalaman yang ceria kepada semua penumpang. Gerak kerja seumpama ini juga merupakan satu usaha bagi mewujudkan persekitaran yang berinovasi dalam merealisasikan visi syarikat untuk menjadi peneraju global dalam pewujudan bandar lapangan terbang.

 

About Malaysia Airports

Malaysia Airports is one of the world’s largest airport operator group in terms of number of passengers handled. It manages and operates 39 airports in Malaysia and one international airport in Istanbul, Turkey. The 39 airports in Malaysia comprise five international airports, 16 domestic airports and 18 Short Take-Off and Landing Ports (STOLports). It also provides airport management and technical services for the development, operation, maintenance and management of overseas international airports. On November 30, 1999, Malaysia Airports became the first airport company to be listed in Asia.

KL International Airport (KLIA), its flagship airport, is ranked world’s top ten in its category (>40 mppa) in the ACI ASQ Awards. In 2014, it received the Large Airport of The Year at the CAPA Awards for Excellence in Asia Pacific Aviation 2014. With the inclusion of klia2 – the world’s largest terminal serving low-cost carriers, KLIA is on its way to position itself as the preferred ASEAN hub.Over the years, Malaysia Airports and the airports it manages have also received numerous other awards that acknowledged its commitment towards excellence in various areas such as service, engagement, corporate responsibility and governance.

Malaysia Airports Holdings Berhad is listed on the Main Board of Bursa Malaysia Securities Berhad (“Bursa Malaysia”)

Issued by Corporate Communications Division, Malaysia Airports

For further information on the press release, kindly contact:

Nik Anis Nik Zakaria (General Manager, Corporate Communications) at 019-3350272 / nikanis@malaysiaairports.com.my  

or Ayu Jamli at 019-2067516 or Mohd Naszrien Nasir at 017-4439431 or Shahreen Rahim at 012-9436217 or email: mahbmedia@gmail.com 

Follow us on Social Media: Facebook @Malaysia Airports; Twitter @MY_Airports; Instagram @Malaysia Airports


Advertisement
Events Calendar